В свое  определение Административният съд в Хасково е отхвърлил искането

...
В свое  определение Административният съд в Хасково е отхвърлил искането
Коментари Харесай

Съдът отхвърли искането на ТЕЦ „Марица 3“ за отмяна на принудителната административна мярка, наложена от РИОСВ – Хасково

В свое  определение Административният съд в Хасково е отхвърлил настояването на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ – Димитровград за прекъсване на предварителното осъществяване на заповедта, с която Регионалната ревизия по околната среда и водите – Хасково наложи насилствена административна мярка (ПАМ) за прекъсване активността на топлоцентралата.

Със своя акт съдът на процедура удостоверява правилността на незабавното осъществяване на мярката, издадена от Регионална инспекция за опазване на околната среда. Причина за мярката беше поредицата от нарушавания на наредбите по Закона за запазване на околната среда и на изискванията на Комплексното позволение, както и на предписанията, издавани от Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Припомняме, че работата на Топлоелектрическа централа,,Марица 3 “ АД – Димитровград беше спряна с ПАМ от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково на 21 април 2022. Административната мярка против Топлоелектрическа централа,,Марица 3 “ АД – Димитровград ще остане в деяние до привеждане на горивната апаратура в положение, което не води до рискови замърсявания на околната среда и до опасности за човешкото здраве.

Припомняме още, че превишенията на нормите за серен диоксид са предмет на дело на Европейската комисия против България, което е в напреднала фаза и се чака решение на Съда на Европейски Съюз и налагане на наказания на страната ни.

Към сегашния миг Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ не работи. Единствената лицензирана и сертифицирана автоматизирана измервателна станция в региона на Димитровград регистрира, че средноденонощните концентрации на серен диоксид към този момент са в норма, под сериозния предел от 125 микрограма на пространствен метър (µg/m3). За 30 април и 1 май те са надлежно 13 и 18 µg/m3.

Критичният предел от 350 µg/m3, използван за средночасовите измервания, също е надалеч от стойностите, регистрирани в последните дни. За двата дни те попадат в диапазона от 4 µg/m3 до 65 µg/m3.

На 2 май се вижда известно покачване в равнищата на серен диоксид, само че остават в норма. Среднодневната стойност е 71 µg/m3, а средночасовата се движи в диапазона от 8 µg/m3 до 215 µg/m3. Възможна причина за покачването е транспорт на излъчвания от Гълъбово вследствие на североизточния вятър през интервала.

За съпоставяне, преди насилствената административна мярка за прекъсване на активността на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ АД – Димитровград, единствено за месец април са регистрирани 5 сериозни прехвърляния на средночасовата норма за запазване на човешкото здраве. На 7 април даже двукратно е надхвърлен и аларменият предел, което значи 3 поредни часа със стойности над 500 µg/m3.

Само за първите четири месеца на тази година в Регионалната ревизия по околната среда и водите от жители, организации и компании са подадени 20 сигнала за замърсяване на въздуха. За този интервал автоматизираната измервателна станция е отчела 8 на брой превишения на средночасовата норма. От май до декември 2021 година са регистрирани 25 сигнала, свързани с нередности при работата на Топлоелектрическа централа,,Марица 3 ”, а регистрираните за интервала надвишения са 30 на брой.

За 2020 година, въпреки това, сериозни замърсявания на въздуха със серен диоксид в региона на Димитровград не са регистрирани. Именно през този интервал Топлоелектрическа централа,,Марица 3 ” не е работила.

Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ АД – Димитровград е главният източник на излъчвания от серен диоксид в региона. В града няма други промишлени обекти, формиращи и изпускащи излъчвания от серен диоксид. Възможен е и транспорт на излъчвания от енергиен комплекс,,Марица изток “, само че неналичието или минималният брой регистрирани превишения през годините, когато Топлоелектрическа централа,,Марица 3 “ не работи или е с най-малък брой работни часове, ясно демонстрира, че преносът от други източници е най-малък, случаен и не води до значимо замърсяване на атмосферния въздух в Димитровград.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР